Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία

Περιγραφή

Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία

Η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι μία οξεία μορφή λευχαιμίας, ή καρκίνος των λευκών κυττάρων, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή καρκινικών, πρόδρομων λευκών κυττάρων — γνωστά ως λεμφοβλάστες. Στους ασθενείς με ΟΛΛ, οι λεμφοβλάστες παράγονται στον μυελό των οστών και πολλαπλασιάζονται συνεχώς, προκαλώντας βλάβες και θάνατο με την παρεμπόδιση δημιουργίας φυσιολογικών κυττάρων — όπως ερυθρά, λευκά και αιμοπετάλια — στον μυελό και με διήθηση σε άλλα όργανα. Η ΟΛΛ είναι πιο συχνή στην παιδική ηλικία, κυρίως μεταξύ 2–5 χρονών, καθώς και σε προχωρημένη ηλικία.

Τα συμπτώματα της ΟΛΛ είναι χαρακτηριστικά της μειωμένςη παραγωγής φυσιολογικών κυττάρων του αίματος. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν πυρετό, αυξημένο κίνδυνο λοιμόξεων (ειδικά βακηριδιακές λοιμώξεις όπως πνευμονία, εξαιτίας της ουδετεροπενίας – συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, βήχα, έμετο, αλλαγές στη συνήθεια ούρησης ή αφόδευσης), αυξημένο κίνδυνο αιμορραγιών (εξαιτίας της θρομβοπενίας) και χαρακτηριστικά συμπτώματα αναιμίας.

Περίπου 6000 νέα περιστατικά αναφέρονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η πλήρης ίαση της νόσου θεωρείται ρεαλιστικός στόχος και επιτυγχάνεται σε πάνω από 80% των παιδιών. Ωστόσο, μόλις ένα 20-40% των ενηλίκων θεραπεύεται. Ο όρος “οξεία” αναφέρεται στη σχετικά βραχεί διάρκεια της νόσου για να την διαχωρίσει από την εντελώς διαφορετική νόσο της χρόνιας λεμφογενούς λευχαιμίας.

Παρεχόμενες εξετάσεις:

FISH

  • TEL/AML t(12;21) fusion
  • ETV6(TEL) (12p13) break
  • MLL/AFF1 t(4;11) fusion