Η Ορφανίδου Τιμόκλεια είναι απόφοιτη του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Μοριακή Ιατρική και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (PhD).

Διαθέτει πολύχρονη μεταδιδακτορική εμπειρία, κατά την οποία απέσπασε προσωπικές υποτροφίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (EALS Fellowship, King’s College London). Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και υπήρξε μέλος ερευνητικών ομάδων στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ (ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ) αλλά και στη Μονάδα Γονιδιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου και ειδικεύτηκε σε τεχνικές επεξεργασίας γονιδιώματος (Genome engineering, CRISPR-Cas9).

Έχει εργαστεί ως Laboratory manager στο εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσοθεραπείας και Μοριακής Ανοσοδιαγνωστικής στο ΚΕΤΕΑΘ Λάρισας. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις. Το ερευνητικό της έργο είναι δημοσιευμένο σε 13 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση.

Διαθέτει πλούσια εργαστηριακή και εκπαιδευτική εμπειρία σε σύγχρονα θέματα Μοριακής Βιολογίας και διδάσκει σε ΠΜΣ.

Εργάζεται στην Κάρυο από το 2017 με θητεία τόσο στο Τμήμα Κυτταρογενετικής όσο και στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας.